BOG- og andre SKRIVEPROJEKTER

PENDULET I PORTUGAL udkommer i 2024!

En røverroman til voksne, der egentlig gerne vil læse YA, men har lidt dårlig samvittighed over det og som samtidig længes tilbage til deres barndoms læseoplevelser.

I 2018 fik jeg både et rejselegat fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur og et arbejdslegat fra Autorkontoen/Dansk Forfatterforening til et projekt, som efter planen udgives hos Forlaget Brændpunkt ca. 1. juni 2024. Perfekt sommerferielæsning!

São Miguel-pladsen (Skt. Mikkels Plads) i Lissabon. (foto: Anders Leifer)

Det er et forsøg på at genskabe min farfars gamle godnathistorier til mig og mine brødre i hans gamle bondehus på Sydfyn. Hovedpersonen var ‘Tiggeren’, der var en slags detektiv eller spion (og måske var det farfar selv?), og vi børn hjalp ham med forskellige mysterier i forskellige dele af verden. I historierne viste huset sig at være en slags portal til Langelinie, hvor vi altid kom til at låse os selv inde i en kahyt på et skib, og derpå blev sejlet ud i verden.

Det er således ambitionen, at det skal være en serie med fællesoverskriften “Et De Tre og Tiggeren-eventyr”, og jeg får da noget at se til, for ingen af os kan huske andet end stemningen, enkelte scener samt visse lokaliteter og navne. Første bind har altså titlen “Pendulet i Portugal”, hvori vi hjælper en dansk forlægger, der er kommet i problemer med det hemmelige politi lige før Nellikerevolutionen. 

”Spænding, spioner, humor og romantik – en bog for raske piger og drenge i alle aldre (ikke mindst når de er lidt forkølede).”

Jeg er i øvrigt så småt i gang med de indledende øvelser til andet bind, der efter planen kommer til at foregå på Island under en skakmatch mellem en amerikansk og sovjetrussisk stormester. De Tre og Tiggeren bliver tilkaldt af årsager, jeg endnu ikke kender, men de bliver hurtigt involveret i både det ene og det andet 🙂

Min farfars gamle sommerhus (foto: J. E. Stolt)

ROMAN-FORTSÆTTELSE

Jeg er i gang med en opfølger til voksenromanen “Åndssvage Ozelot” (Byens Forlag, 2019), der foreløbig hedder “Krøniken om det kreperlige krapyl og dets nærmeste nabo, Sigurd Vippefyr”. Det er noget ret andet, men Claus og Mette har bebudet, at de vil optræde som bikarakterer. De er vist nok flyttet på landet og er nu nærmeste nabo til hovedpersonen, Sigurd, der har valgt at trække sig tilbage til naturen som 40-årig. Hans hidtidige ret teknologiske liv bliver ikke bare mere jordbundent, hans virkelighedsopfattelse får også én på goddag’en, da han i bedste Murakami-stil (hvilket han selv bemærker) bliver ringet op af en ukendt kvinde, der spørger, om han har mistet sin kat. Men han har slet ingen kat at miste. Eller har han?

Jeg var i marts ’23 et skriveophold på Hald for at komme ordentlig i gang, og måske er det ved at udvikle sig til noget poor-man’s sci-fi, altså noget lo-sci-fi. Men vi får se. Foreløbig er et forlag interesseret i at skrive kontrakt, og det skal jo nok give feberdrømme og præstationsangst. Jubii …

GENTOFTE-BRIKKER – en lokalhistorisk autofaktion.

Mikkel Stolt
Enden af Parkvænget, set inde fra skoven.

Ja, inspirationen fra Dan Turèll er måske tydelig allerede i arbejdstitlen, og det ER faktisk tænkt som en pendant til hans 1975-bog, “Vangede Billeder” (selvom jeg altså foretrækker en bindestreg). Men måske skal titlen snarere være “Min hjemby og mig”?

Mit sigte med bogen er at kombinere erindringer med faktuelle oplysninger i en organiseret pærevælling, og dermed skabe en ny, litterær virkelighed. Det var vel også det, som Turèll gjorde med sin bog, og jeg kan jo kun stræbe efter noget lignende . Det bliver en skæppe-charmerende bagatel af en bog, der kredser om erindringen og personlighedsdannelse, og den er næsten klar til at møde et forlag.

NATURALIA 2.0.25 – en cli-fi-novelle for børn og unge.

(Collage til projektet : J. Raasthøj/M. Stolt)

Mit gamle firmas storstilede og super-umuligt-realiserbare projekt, “NATURALIA”, er blevet til en slags cli-fi-novelle, som Dansk Forfatterforening efterfølgende har tildelt et legat – beregnet til at betale en manuskonsulent for at hjælpe med at gøre den lidt mindre ‘voksen’. Nu hedder den “NATURALIA 2.0.25” og har to tvillinger i 8. klasse som hovedpersoner. De bliver “bortført” af en bus, som de tror er deres almindelige ekskursionsbus. De kommer ud til denne runde sfære eller sten, hvorved de oplever alt muligt vildt. Alt muligt som de så skal hjem og på en eller anden måde få deres forældre til at fatte. Omfanget er sådan cirka 13.000 ord, dvs. en længere novelle.

Oktober 2022: Teddy Vork har været min indsigtsfulde konsulent, og teksten fremstår nu i et ny og friskere udgave … måske et forlag vil finde det interessant?

DERUDOVER:

“Halløj i Parken” var et gakket film/performance-projekt med overvågning som tema, og som jeg og en ekstern producent ikke kunne skaffe finansiering til for en række år tilbage. Men lige pludselig (faktisk mens jeg læste “Georg-Komplekset” af Kirsten Hammann) stod det klart for mig, at det skal være en eksperimental-fortalt bog. Lad os se, om det står lige så klart, når jeg rigtig begynder på den … !?