OM MIKKEL

Jeg er født i 1965, blev cand.phil. i filmvidenskab fra Københavns Universitet i 1993, og var samme år med til at stifte Fenris Film & Multimedia, som jeg indtil 30/4 2021 drev og ejede sammen med Jeppe Raasthøj. Han købte imidlertid på min opfordring mine anparter pr. samme dato, hvorfor jeg ikke længere er medejer eller direktør i firmaet. Hvorfor jeg tog dén beslutning, kan jeg tale længe om, men det var resultatet af et sammensurium af både faglige og personlige omstændigheder.

Jeg nåede dog i mine 28 år i firmaet at instruere en række personlige og “kreative” dokumentarfilm samt en hel masse video- og AV-produkter til tv, museer og udstillinger, information og undervisning. Jeg producerede også med mellemrum for andre instruktører.

Så nu skriver jeg mest, langt og kort. Både romanfiktion og blandingsgenrer, som jeg gerne kalder auto-faktion. Og essays, noveller, filmanmeldelser, artikler, Facebook-opdateringer and what not. Blandt andet leverede jeg anmeldelser til Filmkommentaren.dk i årene 2012-18, og siden 2021 har jeg været skribent hos internetmagasinet POV International med en efterhånden ret lang række essays og anmeldelser af musik, film, streaming – og katte. I perioder udfører jeg også redaktør-arbejde på POV.

Hvis jeg skal sætte et par stikord på, så kredser jeg i mine arbejder næsten altid om:

Erindring – som drivkraft, middel og mål på én gang

Humor – som form, som underholdning, som livsanskuelse

Personlighedsdannelse – hos mine karakterer, mine læsere, mig selv (især som følge af de to første stikord)

Jeg har gennem årene modtaget adskillige støtter fra Det Danske Filminstitut (både som instruktør og producer – over 25 støtter i alt faktisk, jeg har lige talt dem) samt en hel del arbejdslegater fra både Danske Filminstruktørers Legatudvalg (2004-2019), Danske Dramatikeres Forbund (2011) og Autorkontoen under Dansk Forfatterforening (2016, ’18 og ’20) samt et rejselegat fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur (2018).

Jeg er også en slags (amatør)musiker og har selv skrevet musik til flere af mine produktioner, ligesom adskillige af mine film- og bogprojekter har omhandlet musik. Der ligger lidt på min Soundcloud-side, hvis man ikke kan styre sin nysgerrighed. Ved særlige lejligheder (bl.a. mit Tom Waits-foredrag) optræder jeg også ved tangenterne.

Foto: Preben Lorentzen

Og hvad mere? Jo, jeg har været ekstern censor på film- og medievidenskab siden 2002 , og  i 2015 var jeg “evaluating expert” for Creative Europe/MEDIA-programmet på europæiske ansøgninger indenfor dokumentarfilm (indtil jeg fik nok af dét). Et enkelt år var jeg hyret som instruktør på Skuespillerforbundets nu nærmest legendariske filmkurser i Ebeltoft, og i 2022 og ’23 har jeg i flere omgange arbejdet hos Svada Film som klipper/posttilrettelægger på to forskellige dokumentarserier til TV2-regionerne. I marts ’23 hjalp jeg min gamle kollega i Fenris med at instruere fire små film til undervisningssitet I Klimaforskernes Fodspor.

Derudover var jeg engang underviser i AV-formidling på Institut for film- og medievidenskab i København (1995-96) og før det underviser i videoproduktion på projektet “Jungletrommen” og AMU på Nørrebro (1991-93). Jeg var medlem af Danske Filminstruktørers Legatudvalg i 2005-2006 og kritisk revisor hos Danske Filminstruktører  (2008-2012). Endnu tidligere også militærnægter, cannabis-markarbejder i Californien, kokkemedhjælp på Røde Kors’ flygtningeskib og lejlighedsvis fest- og værtshusmusiker.

Jeg er medlem af Danske Filminstruktører og Dansk Forfatterforening.

Ellers har jeg en kone (nummer et – også kaldet ‘dyrlægen’) og en kat (nummer to) – og en islænderhest er der også i familien. Vi bor nu i Sønderby på Hornsherred efter mange år på Frederiksberg. Og ja, det er mit rigtige og fulde navn, og så er jeg faktisk – med mellemrum – ret flink, sød, utryg, angst, selvglad og sjov, hvilket man muligvis ikke kan se på min Facebook-side.

Se evt. lang filmografi, hvis du orker.

Se publikationsliste – men det bestemmer du selv. Den er nok heller ikke helt opdateret.