Nedenfor er der omtale af mine bøger – sådan drypvist en af gangen begyndende med den seneste. Først længere romaner og det, der ligner, og derefter noveller i antologier.
♠
PENDULET I PORTUGAL udkom d. 29. maj 2024
En doku-eskapistisk røverroman, der foregår i Lissabon i 1974 med en ramme på Sydfyn. Det er nemlig den 70-årige bedstefar, der i et sommerhus fortæller tre drenge om, at de må ned og hjælpe en kvindelig, dansk forlægger (bygget over den virkelige person Snu Seidenfaden), der har problemet med diktaturets hemmelige politi. Måske er det en røverroman til voksne, der egentlig gerne vil læse YA, men har lidt dårlig samvittighed over det og som samtidig længes tilbage til deres barndoms læseoplevelser.
I 2018 fik jeg både et rejselegat fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Litteratur og et arbejdslegat fra Autorkontoen/Dansk Forfatterforening til denne roman, som blev udgivet af Forlaget Brændpunkt d. 29. maj. Bogen blev tildelt udgivelsesstøtte af Statens Kunstfond.
Det er et forsøg på at genskabe min farfars gamle godnathistorier til mig og mine brødre i hans gamle bondehus på Sydfyn. Hovedpersonen var ‘Tiggeren’, der var en slags detektiv eller spion (og måske var det farfar selv?), og vi børn hjalp ham med forskellige mysterier i forskellige dele af verden. I historierne viste huset sig at være en slags portal til Langelinie, hvor vi altid kom til at låse os selv inde i en kahyt på et skib, og derpå blev sejlet ud i verden.
Det er således ambitionen, at det skal være en serie med fællesoverskriften “Et De Tre og Tiggeren-eventyr”, og jeg fik/får da noget at se til, for ingen af os kan huske andet end stemningen, enkelte scener samt visse lokaliteter og navne. Måske næste bind kommer til at foregå på Island under en koldkrigs-skakmatch?
”Spænding, spioner, humor og romantik – en bog for raske piger og drenge i alle aldre (eller når de er lidt forkølede)”
♠
1. november 2019 udkom “Tom Waits og Mig” på forlaget politisk revy – en god måneds tid før Waits fyldte 70. Journalist og digter Klaus Lynggaard har skrevet et forord til bogen og Claus Lynggaard har lavet omslaget. Min redaktør hedder ikke Lynggaard, men Johannes Sohlman. Bogen er selvfølgelig om Tom Waits og hans musik, men jeg forsøger samtidig at være så personlig i min tilgang, at bogen ikke kun er til rock- og musikinteresserede, men er relevant for alle, der har levet noget liv, og som forsøger at finde sin egen plads deri.
Se forlagets PRESSEMEDDELELSE.
Jeg har været fascineret af Waits siden 1983, da min ven spillede “Swordfishtrombones” for mig, og hvor jeg blev totalt overrumplet. Så bogen handler naturligvis også lidt om mig selv og har en autobiografisk tråd; ikke mindst fordi jeg på et tidspunkt opdagede, at Waits’ musik har haft en uventet stor indflydelse på mig og det, jeg laver. Samtidig gennemgår jeg i bogen alle officielle udgivelser, nummer for nummer og giver vurderinger og biografiske oplysninger, uden at jeg vil kalde det for en Waits-biografi; jeg kalder det for en “personlig guide”. Lektørudtalelsen skriver bl.a.: “Et værk hvor forfatterens egne personlige beretninger blandes med de Waits-sange, der har gjort indtryk. Undertegnede får helt sikkert lyst til at genhøre diverse albums.” Læs hele lektørudtalelsen.
En anden (mig ukendt læser) skrev d. 12. marts 2024 blandt andet dette om bogen: “Tom Waits ville nyde at læse denne bog.” Jamen, altså … !
Jeg optræder desuden med et musikalsk foredrag om Waits (og mig?). Se mere på denne side.
Jeg var i oktober ’19 også i et af de sidste AK24/7-programmer nogensinde og snakkede med Per Lysholt Hansen om Waits, ligesom jeg var gæst på DR P6 BEAT hver dag i ugen efter Waits’ fødselsdag (dec. ’19). Desuden har jeg skrevet to sider om Waits i december-nummeret af Euroman. Links til radioprogrammerne ligger på foredragssiden under de respektive datoer i kalenderen (scroll lidt ned).
11. januar 2018 på Facebook: “There’s a face for radio”, sagde assistenten, da hun lukkede mig ind på Radio 24/7 her til aften for at være med i kulturprogrammet “AK 24/7”. Jeg skulle deltage i 1-sekundsquizzen og se hvor mange Tom Waits-numre ud af halvtreds jeg kunne gætte ved at høre ét sekund af dem. Jeg kan afsløre, at jeg havde for travlt med at snakke om mig selv og min bog til at gætte dem alle. Hør podcasten.
20. juni 2019 udkom denne roman på Byens Forlag. “Åndssvage Ozelot“ er ren fiktion og en afdæmpet ikke-helt-komedie om sådan noget som kærlighed og barnløshed, cancer og depression … og en kat. Stilen er nok min egen (håber jeg – og det siger mine læsere da også), men efterfølgende har jeg læst “Stoner” af John Williams, som den muligvis er lidt i familie med langt ude, ligesom det gik op for mig, at “On Beauty” af Zadie Smith måske helt ubevidst har været en inspiration. Dette ikke sagt for at sammenligne med selv med disse mestre, men for at give et indtryk af stemning og genretilhørsforhold.
Link til forlagets webshob via billedet, men den kan bestilles i alle fysiske boghandlere og på netbutikker. Her er forlagets pressemeddelelse.
Forlaget skrev endvidere i deres vurdering af, hvorfor de gerne ville udgive den:
“Åndssvage Ozelot kanoniserer almindelige, ordentlige, anstændige og ikke-ekstreme mennesker, og er en hyggelig læsning, der ved at fremhæve de små detaljer i hverdagen skildrer et humoristisk og ærligt billede af hvad lykke kan være. Fortællingen om katten, der dukker op i et barnløst ægteskab, handler om at finde lykken i en ellers ikke ekstraordinær tilværelse – og uden at være ekstraordinær. Hvordan man finder noget smukt og humoristisk i livets grå dagligdag, og hvordan man overkommer modgang og samtidig holder liv i kærligheden.”
Sent i august kom lektørudtalelsen, som er meget positiv og bl.a. siger dette (og derfor har 76 biblioteker også indkøbt bogen pr. 27. september 2019):
“Den velskrevne fortælling er fyldt med detaljer, gode dialoger og indblik i følelser, der gør hverdagen og personerne interessante”. Læs hele udtalelsen her.
Og så skriver en læser således på forlagets side: “Jeg er lige blevet færdig med “Åndssvage Ozelot”, og jeg må sige, at jeg er imponeret. Claus og Mette folder sig mere og mere ud i romanen. Han fra en småirriterende, lidt for sarkastisk, selvcentreret og falleret skabsakademiker til et rigt facetteret, morsomt, uhøjtideligt, solidarisk og meget kærligt menneske. Hun fra en lille, kedelig frøken Perfekt til en tænksom, varm, smuk, fornuftig, sjov og frem for alt gavmild kvinde. Genkendelsen er stor for os midt i 50’erne og afslutningen er gåsehudsfremkaldende rørende. Fandeme godt gået!!!”
“Bacon i Bagagen”, Forlaget Fenris Film & Multimedia ApS, 2015, 232 s., hft. med flapper.
OBS: Genudgivelse som ePub i januar 2023 og som lydbog i januar 2024 hos Lindhardt og Ringhof.
Min første egentlige bog fik faktisk sin helt egen hjemmeside i sin tid, så læs mere her. Eller tryk på billedet til venstre for at læse mere i dette univers.
Lektørudtalelsen mente, at det er “En både underholdende, skæv og tankeprovokerende roman“ og læserne var temmelig begejstrede (altså dem vi hørte fra).
NOVELLER i ANTOLOGIER:
Jeg deltager ind imellem i mindre forlags novellekonkurrencer, og senest er min nogle år gamle “Dorte” blevet valgt ud af 200 til at være blandt de “28 fantastiske noveller” i denne antologi fra Lykkedal Forlag (2022), “Inderst Inde”.
“Dorte” er en lidt vemodig fortælling om forpasset kærlighed – eller rettere: kærlighed der aldrig blev til noget, og som sædvanlig bygger den på både fantasi, erindring og erfaring. Men det handler altså ikke om mig selv på trods af mine lån fra virkeligheden til at fortælle historien. Kan lånes på biblioteker og købes på Saxo. Også udkommet som e-bog og lydbog.
Den 17. december 2018 udkom antologien “SKÆRM” på Byens Forlag, og hvor alle ti noveller behandler begrebet fra titlen på en eller anden facon. Mit bidrag er auto-faktions-novellen “Min avatar og mig”, der handler om dengang, da jeg blev involveret i al det her Second Life-halløj i forbindelse med vores film. Novellen er måske et mere autentisk vidnesbyrd om skærm-immersion, end filmen er (som så har andre gode sider).
“Rustkammeret – Fortællinger fra Mørket 2″, Forlaget Enter Darkness, 2017, 328 s., hft.
Links til forlaget og videre til køb.
Jeg har en novelle, “Den Enøjede Kat”, med i denne antologi. Det var første gang, jeg fik udgivet noget decideret genre-betonet, og uden at sammenligne i øvrigt kan jeg sige, at jeg her mest er inspireret af klassisk litterær gys a la Poe og Lovecraft: En mand kommer en gang i 1940’erne hjem til det afsidesbeliggende hus, og straks han træder ind i entréen, bliver han klar over, at der er nogen eller noget, der venter på ham. Men er det bare den ubehagelige kat? Eller er det noget andet? Han tager mod til sig, for det er han typen, der er vant til at kunne, men der er nogen eller noget, der ved noget om ham. Noget, som de ikke burde kunne vide. Læs to små uddrag/smagsprøver.
Anmeldelse af Jette S. F. Holst på Gyseren.dk: “En lidt spøjs novelle (på den gode måde) er ‘Den enøjede kat’ af Mikkel Stolt. Her lejer en lidt skummel personage et hus langt ude i ingenting. Med huset følger en kat som udlejeren dog bedyrer ikke behøver pasning. Historien er velfortalt og spiller meget virkningsfuldt på forventningens gru.”
Lektørudtalelsen (jan. 2018) var meget fordelagtig og skrev generelt om novellerne: “Det er simpelthen dansk horror, der vil noget… Leger med sindet, vender op og ned på drøm og virkelighed og får læseren til at kigge sig over skulderen en ekstra gang… Læs en enkelt novelle hver aften før sengetid, så er du sikker på at sove dårligt.”
“Fra Sans og (Essay-)Samling“, Forlaget Fenris Film & Multimedia ApS, 2016, 32 s., hft., udgivet i forb. m. BogForum 2016.
Tre tekster, der bevæger sig mellem essayet og novellen. I den første møder forfatteren sine gamle skolekammerater, og før de ved af det, taler de om religion, så alle (men mest forfatteren) bliver helt ophidsede. Oprindeligt bragt som Kroniken i Politiken d. 26/12 2013. I den anden tekst får forfatteren en gren i hovedet, og det bliver han vist ikke klogere af. Oprindeligt (i beskåret form) trykt i bladet HELSE, oktober 2016. Den sidste tekst er et trip ind i cyberspace, og den læner sig op ad handlingen i dokumentarfilmsfantasien ”Min Avatar og Mig”. Den udkom også i en ny version i antologien “Skærm” fra Byens Forlag i december 2018.
Ovenstående er mine mere “moderne” bøger… altså, den slags, jeg skriver nu. Tidligere har jeg fået udgivet nedenstående undervisningsbøger, og her er en nogenlunde komplet Publikationsliste.
”Danske Hjørnestene”, (Gads Forlag, 1999) er et undervisningsmateriale, der består af fire videofilm med tilhørende hæfter (ca. 24 s., skrevet m. Erik Flensted). Materialet henvender sig til indvandrere og flygtninge og bygger på samtaler med fire markante danskere: Anker Jørgensen, der taler om det danske samfund, om danskerne, og om hvad demokrati er; Johannes Møllehave, der taler om kristendommen, og især om danskernes forhold til religion og kirke; Nanna Simonsen, der bl.a. taler om danskernes forhold til madkultur og hendes eget syn på økologi og Jesper Klein, der taler om det at optræde, og om hvad begrebet humor egentlig er. Masser af faktabokse og ordforklaringer. Udsolgt fra forlaget.
“Op af Stolen”, (Gads Forlag, 1997) er et undervisnings-materiale, der består af en novellefilm (instrueret af moi), en cd-rom (tilrettelagt af min kompagnon Jeppe Raasthøj og mig selv), og så dette teksthæfte på 44 sider. Sidstnævnte kan benyttes som grundbog, og det benytter eksempler og billeder fra novellefilmen til at introducere og forklare de grundlæggende begreber fra film- og tv-sproget. Vinder af Orfeus’ 2.-pris 1998. Udsolgt fra forlaget.