FÆRDIGE FILM

Her er en ufuldkommen gennemgang af mine selvstændige film. Film og vidoer, der på en eller anden måde indgår i en museums- eller udstillingssammenhæng, omtales snarere på Fenris Film & Multimedias side.

Som instruktør har jeg lavet en række personlige dokumentarfilm, der har bevæget sig mellem genrerne og som gerne har humor og et identitetstema som særkende. Siden 2000 har jeg nemlig ofte brugt mit eget liv som brændstof og min egen persona som en ofte lettere karikeret figur. At lave film for mig er at tage en personlig risiko, hvor jeg ikke altid ved, hvad jeg laver, eller hvad det indebærer. Det lykkes og mislykkes, og begge dele kan være godt for filmen.

JAMAIS VU (eller De Fem Fodfejl) (59 min., 2020) er efter megen palaver nu endelig færdig. Eller færdig og færdig. Det er et komplekst og alligevel simpelt projekt, som jeg har skrevet side op og side ned om – bl.a. dette indlæg på min blog. Men først er du invitereret til premiere. Læs her!

DOX:BIO-plakat, design: Flemming Dupont, foto: Henrik Ipsen

Mit vel nok største filmprojekt lavede jeg sammen med Bente Milton (efter hendes idé), og det hed “Min Avatar og Mig” (91 min., 2011, New Danish Screen, ZDF/ARTE, DR, YLE). Den har virkelig har fyldt meget i mit liv, og anskueliggør på en ret skæv måde, hvad et virtuelt liv vil sige. En af de ting, som jeg selv fandt ud af, var, at vi tager al vores menneskelighed med ind i cyberspace. Filmen kan man i øvrigt mene meget om (hvilket jeg også gør – se evt. min blog, hvor jeg kommenterer filmens tilblivelse og mine kvababbelser over ændringer undervejs), men Euroman var så venlige for et par år siden at kåre den til nr. 53 på listen over de 75 film som enhver mand bør se (Eurowoman har mærkeligt nok ikke lavet en tilsvarende liste). Jeg og filmen var rundt på mange festivaler i mange dele af verden (altså den virkelige verden), og den er blevet vist på tv-stationer over hele Europa, inkl. Dokumania på DR2.

Frabegrab, foto: Talib Rasmussen

Ellers har jeg brugt tid de senere år på at producere Jens Loftagers dokumentar “TRO” (81 min., DFI, DR K, YLE) . Den havde verdenspremiere på CPH:DOX d. 15.  marts 2018, fik megen omtale og glimrende anmeldelser og fortsatte rundt i nogle biografer landet for dernæst at komme på DR K. I 2019 var Jens på turné med denne visningsplan.

Jeg har også produceret for et par andre instruktører, men det er jeg mere eller mindre holdt op med. Men filmene er gode, og det er f.eks. Anders Leifers “FADO” fra 2003 og Lars Bo Kimergårds “Hospitalsbørn” fra 2007.

Saxofonist Bob Rockwell (foto: Morten Ishøj)

Min egentlige debut som instruktør var “The Organizers  – on and off” (51 min.,  1995, Kulturminsteriet, Ben Webster Fonden m.fl.). Filmen skildrer bandet af samme navn, både på scenen og bag den. Det var et forsøg på at gøre op med den kedsommelige formidling, der var af jazz på tv, og ikke mindst skulle musikken have lov at stå i centrum, hvilket man vist godt kan sige, at den gør. Der ligger en længere scene her, og filmen kan ses på foranledning.

Foto: Jeppe Raasthøj

Sprødt Skind” (33 min., 2008) handler om instruktørens svigerforældre, John og Bessi, som i løbet af dagen forbereder and og tilbehør til deres familie, som kommer samme aften. De har været gift i 49 år og kender rumlen, men de skal også underholde filmholdet, som både forstyrrer og vil høre om deres ungdom, som de for en del tilbragte på Grønland. En poetisk-humoristisk film om at være til, om at høre til, og hvad der ellers skal til. Filmen vistes på tv i 2017, og ligger nu på YouTube.

Dias: Jens Erik Stolt, ca. 1972

Den film, hvor jeg første gang rigtigt fandt min helt egen stemme, var kortfilmen “På Vejen Hjem” (8 min., 2000), som vi lavede til kortfilm-konkurrencen CloseUp, hvor den vandt en femte-pris. Det var den DR-transmitterede finales eneste dokumentariske islæt, og der står mere om den på firmaets arkaiske hjemmeside (videolinket dér er taget ned). I årene op til havde jeg tilrettelagt et par håndfulde public service-programmer til DR2, hvor jeg langsomt flettede et mere og mere personligt touch ind, og det gav mig lysten til at lave denne film, som ligger her på YouTube.

Framegrab: Jeppe Raasthøj

Jeg  MÅTTE bare lave noget om det totalt hypede prinsebryllup (og den officielle familie-hemmelighed, at vi faktisk er af royal æt), og det blev fødslen på genren DOKomedie med denne: “Bryllupsfilmen” (10 min., 2004). Læs mere på Fenris’ gamle side, hvor videolinket dog ikke længere ligger. Se den i stedet på YouTube uden tekster eller med engelske undertekster.

I 2008 kuraterede Filminstituttet og Poltiken ti små film til nettet under navnet CLIPS. Mit bidrag,Kan Det Være Lovligt?” handlede om den bekymrede borger (mig), der var vidne til, at en flok unge af tvivlsom herkomst samlede sig foran hans vinduer. Filmen dannede senere grundlag for et større, nu skrinlagt, filmprojekt om overvågning.
Som et kuriosum kan nævnes, at jeg under optagelserne pludselig erkendte, at jeg var ved at lave min egen version af Tom Waits’ “What’s He Building?”, hvilket jeg selvfølgelig også nævner i min Waits-bog.

“Vi styrer Fordi!” (33 min., 2001)  blev min debut som DFI-støttet instruktør, og den blev også efterfølgende solgt til visning på DR og kom på flere festivaler. Den følger en flok 11-årige drenge, der er til basketturnering på Acorerne, men det er filmens pointe, at det egentlig er lidt lige meget, hvor de er; bare de er sammen og kan spille basket, så det er en film om det at være til. Læs mere, bl.a. om min musik til filmen.

Alle mine film kommer vel her på siden på et tidspunkt, men her er en komplet filmografi For de meget dokumentarnørdede (I ved, hvem I er), så har jeg også en blog, der handler om  mine “thoughts on documentary films and humour and related topics. Sometimes in English, sometimes på dansk,” som der står.